НАГРАДИ ЗА 7 УЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ ОТ ПЛОВДИВ, СТАНАЛИ ЧАСТ ОТ ЕВРОПЕЙСКИ ДЕН НА СПОРТА В УЧИЛИЩЕ

 

На 14-ти декември, в Голяма заседателна зала на Община Пловдив, се проведе церемония по връчване на наградите на „Най-активните пловдивски училища“, взели участие в инициативата  Европейски ден на спорта в училище 2017. Сума на обща стойност 1 500 лева бе  разпределена и връчена от Община Пловдив на 7 учебни заведения. 

За поредна година нашето училище е първенец в града! Браво на екипа и децата ни! 

29 септември 2017 г. - ЕВРОПЕЙСКИ ДЕН НА СПОРТА В УЧИЛИЩЕ.

За поредна година ОУ "Елин Пелин", Пловдив се включва в инициативата посветена на Европейския ден на спорта в училищата. Днес слънцето се появи и стопли децата ни, те изпълниха със смях и усмивки училищния двор. Участваха в различни игри и дейностти в областта на спорта! К ъм галерията със снимки... 

  

ОУ „ЕЛИН ПЕЛИН“ ОДОБРЕНО ОТ МОН КАТО ИНОВАТИВНО УЧИЛИЩЕ

        Пет от пилотните училища по проекта „Иновативни училища“ на Община Пловдив и „Световен образователен форум“ бяха признати като такива и от МОН. Успешните училища са ОУ „Елин Пелин“, ОУ „Алеко Константинов“, ОУ „Райна Княгиня“, ОУ „Яне Сандански“ и СУ „Патриарх Евтимий“.    
    Одобрение от пловдивските учебни заведения имат още и ОУ „Пенчо Славейков“, ОМГ „Акад. Кирил Попов“, както и две частни пловдивски училища.

     В МОН са постъпили 207 проекта на 202 училища от страната. В сертификационната комисия са участвали психолози, социолози, педагогически специалисти, представители на научната област, личности с доказан опит при създаване и приложение на иновации в областта на образованието, науката и технологиите.

       Приоритетите на работа в ОУ „Елин Пелин” съгласно разработения проект ще бъдат насочени към подобряване на качеството на образованието чрез различни иновации. Обучението ще се превърне във взаимно мотивираща дейност, осъществена в различна среда с подходящите средства, която да отговаря на новите  образователни потребности и условия. Иновативните процеси ще са с продължителност четири години.

      За разпространение и споделяне на опита на учителите и с цел апробиране на добри практики предстои да бъде създадена мрежа за обмен на образователни иновации. На ниво училище иновацията ще обхваща всички ученици, а след въвеждането на облачните технологии, ще се разкрият нови възможности за взаимодействие  ръководство-учители, учители-учители, учители-ученици, ученици-ученици. Мултиплицирането на училищния опит ще се извършва с лекота, не само на регионално, на и на национално и международно ниво. Създаването на партньорства с училища и институции ще разшири съвместната работа на обмяна на иновативни педагогически, управленски и организационни практики.

Математиката е фитнес за ума...

 

Празникът „Математика и още нещо” се организира традиционно от Основно училище „Елин Пелин”. Днес той бе честван  в кметството на район „Западен”. Гост бе кметът на района Димитър Колев.

В продължение на повече от час децата от ОУ „Елин Пелин” забавляваха своите гости чрез песни, стихчета, сценки и задачки, свързани с математиката и природните науки.

Залата в районното кметство се оказа тясна за всички желаещи да присъстват на тържеството. Освен в математиката, децата показаха отлични знания и по география и история, като отговаряха дружно на задаваните им въпроси.

По време на тържеството бяха наградени и отличилите се ученици от 4-ти до 7-ми клас, които са се представили най-добре в традиционното математическо състезание на училището.

Някои от паралелките в ОУ "Елин Пелин" са със засилено изучаване на математика.

***

Благодарим Ви, че ни накарахте да се почувстваме специални семейство Джамбови!

ОУ "Елин Пелин“ отбеляза Деня за борба с тормоза в училище

Основно училище „Елин Пелин“ отбеляза Деня на розовата фланелка, посветен на толерантността и борбата с тормоза в училище. Специални гости на тържеството бяха кметът на район „Западен“ Димитър Колев и заместник- кметът Георги Георгиев.

По време на събитието бяха наградени и медалистите от зимния кръг на международния турнир „Математика без граници“. Отличените малчугани получиха грамоти и медали – бронзови, сребърни и златни, според представянето си. След награждаването лично кметът Димитър Колев затвори в бутилка специално подготвен манифест на толерантността, който бе заровен в двора на училището като послание за бъдещите поколения. В унисон с днешния ден децата пуснаха и десетки розови балони в небето със завързани за тях послания за толерантност и взаимно уважение. Накрая всички заедно извиха дълго хоро в двора на училището.

Денят за борба с тормоза в училище или както е по-известен Денят на розовата фланелка се отбелязва в последната сряда на месец февруари. Той носи началото си от инцидент, станал в училище в канадска провинция Нова Скотия. При откриване на учебната година през септември 2007-ма година по-големите ученици са се подигравали и тормозили един деветокласник затова, че дошъл на училище с розово поло. На следващият ден двама негови съученици – Дейвид Шепърд и Травис Прайс решават в знак на солидарност да купят и разпространят сред съучениците си 50 розови тениски в подкрепа на тормозеното момче. Тази тяхна инициатива бързо става популярна и сред учениците от други училища и само четири години по-късно около един милион деца от над 25 страни отбелязват този ден с различни прояви. В тази връзка в последната сряда на месец февруари учениците, решили да се включат в събитието, са помолени да носят розово, за да символизират своята позиция и неприемане на тормоза в училище.

ОУ "Елин Пелин“ отбеляза Деня за борба с тормоза в училище

 

Отлични резултати след есенния кръг на турнира "Математика без граници" 2016г

 
За пореден път нашите ученици се представиха отлично на есенния кръг на турнира "Математика без граници", участваха 81 деца, които донесоха на училището 9 златни, 9 сребърни и 13 бронзови медал. 

Тържественото откриване на учебната 2016-2017 г. 

в Основно училище „Елин Пелин“

 
 

По стара традиция в септемврийското утро нашето училище широко разтваря вратите си. Не знаем има ли по-хубав ден в годината от този, в който всички се събират заедно – ученици, учители, родители. 

Всяка нова учебна година е начало на надежди и очаквания. Букети със свежи цветя греят в детската ръка, за да отидат в една друга – ръката на учителя!

Мънички първокласници! Днес е вашият ден! Той ще остане завинаги първи, а началото във всяко начинание е повече от важно!

На добър час, скъпи първокласници, малки и големи ученици, учители! 

 

Учениците от ОУ "Елин Пелин" отново се представиха отлично на финалния кръг на Международния математически турнир "Математика без граници", провел се в Несебър от 1 до 3 юли.

 

Това съобщиха от ръководството на училището с гордост. Децата от шести клас са четвърти в отборното класиране, като ги предхождат само представители на специализирани математически гимназии и школи от различни страни.

През отделните кръгове на състезанието младите математици завоюваха съответно 34, 37 и 51 медали - златни, сребърни и бронзови.

С 15 класирани индивидуални участници и два отбора - от втори и от шести клас се представи училището, което тази година зае първо място на т.нар. "малки матури” в района си и девето в област Пловдив на матурите на седмокласниците.

Отборът беше ръководен от г-жа Минкова, която заяви, че е изключително горда с успеха на децата. До нея се фотографираха щастливи родители, като не спираха да й благодарят.

Заради завишения интерес в училището продължават да се приемат документи за паралелките в пети и в шести клас, чиято програма е синхронизирана тематично с тази на Математическа гимназия.

   ОУ “Елин Пелин” - на девето място в областта по математика

Излезе класирането с резултати от матурите на седмокласниците в Област Пловдив. Разбира се, изненади няма за онези, които наблюдават от две години позициите в областта на математиката. Обяснимо е начело да бъде ОМГ- Пловдив поради приоритета и специализацията си с паралелката, която започва обучение от пети клас. Следват СОУ "Патриарх Евтимий", ОУ "Алеко константинов" и други традиционни "играчи" на пазара за успехи.

Добрата новина, но в никакъв случай - не и неочаквана е, че ОУ "Елин Пелин" е на девето място в областта, което го прави нов постоянен фаворит.

Двете изправени учителки - г-жа Халачева и г-жа Минкова, пред които трябва да се изправят ученици и родители

Към това трябва да се добави, че постиженията на седмокласниците са с около една единица по-високи от средния резултат за област Пловдив.

 

В индивидуалното класиране

резултатът на ученика Емил Чолаков, но не водещият на прогнозата на времето, го нарежда на второ място в Областта при момчетата. Първото място също е на бивш ученик на училището.

 

 Отличните резултати

са следствие на утвърдените традиции в областта на математиката и засиленото й изучаване по програмата на Математическа гимназия след начален курс. И в момента продължава записването на деца за първи, пети и шести клас.

 

Напук на напеклото слънце и морските предизвикателства учениците и сега се готвят за Международния конкурс „Математика без граници”. На финалния кръг в Несебър ще отпътуват 15 индивидуални участници  от 1 до 7 клас и два отбора, съответно от втори и шести клас. Там децата ще мерят сили с връстници от цял свят. Надпреварата е завършек на поредицата успехи, които през съответните сезонни кръгове завърши съответно с по: 34, 37 и 51 медали.

 

 

 

 

 

ПОРЕДНОТО БЛЕСТЯЩО ПРЕДСТАВЯНЕ  НА МАТЕМАТИЦИТЕ НА ОУ „ЕЛИН ПЕЛИН” - ПЛОВДИВ

 

Приключи вторият  кръг от III международен турнир „Математика без граници” – Зима 2016. В него взеха участие ученици от 25 страни на 5-те континента.

Участниците ни се окичиха с 37 медала разпределени в различните възрастови групи.

За пореден път нашите математици от 2 до 7 клас се явиха на състезанието и усиления им труд бе възнаграден с отличия:

·        2 клас (5 златни, 5 сребърни и 4 бронзови),

·        3 клас (1 сребърен),

·        4 клас (1 златен, 1 сребърен и 1 бронзов),

·        5 клас (1 бронзов),

·        6 клас (2 златни и 1 бронзов)

·        7 клас (1 сребърен и 1 бронзов).

За първи път тази година и първокласниците участваха в състезанието и резултатите им са отлични: 6 златни, 4 сребърни и 3 бронзови медала, което се надяваме да ги стимулира и да продължат да обичат математиката.

Отличното представяне на Емилия Моллова и Мира Христева от 6 клас продължава успешно, от 3-те златни медала за град Пловдив двата са на прекрасните ни момичета. Браво!!!

 

Всички очакваме с нетърпения предстоящия кръг!

ОТКРИВАНЕ НА УЧЕБНАТА ГОДИНА 

 

Кметът на район „Западен” Димитър Колев откри официално новата учебна година в Основно училище „Елин Пелин”. С богата програма от песни, танци и стихотворения, възпитаниците на учебното заведение превърнаха 15 септември в един истински празник.

„Скъпи ученици, днес официално започва учебната година - дали ще е лесна или трудна зависи само от вас. Бъдете старателни в учението, усвоявайте нови знания, доверявайте се на вашите учители, за да станете един ден истински професионалисти в работата си. Уважаеми учители, вашата професия е истинско призвание, тя е истинско богатство. Нека любовта на учениците бъде най-ценният дар за труда ви! На вас, родители, пожелавам да бъдете по-близо до децата си, за да ги подготвяте заедно с техните учители за предизвикателствата на живота. На добър час през новата учебна година!”, заяви в приветствието си към пресъстващите кметът на района Димитър Колев. Той бе придружаван от своя заместник Ангел Славов, който е възпитаник на учебното заведение.

Тържествата в ОУ „Елин Пелин” започнаха с издигането на знамето на България и химна. Празничната програма продължи с изпълнения на песни и танци на представители от всички класове в училището. Накрая по традиция директорът удари първия звънец и всички ученици, начело с най-малките, за пръв път през тази учебна година влязоха в клас.

 

 

**********************************************

 

     

ХИМН НА УЧИЛИЩЕТО

 

 

текст: Христина Димова

музика: Жана Белева  

 

 

Щом в есенна светла позлата
забие звънецът за час
и нашето весело лято
усмихнато влиза във час.
И сякаш от Байлово идва
през времето Елин Пелин,
със бащина обич в очите   
присяда на първия чин.

Припев: С пелинов дух несломим
              пак смело нагоре вървим.
              В сърцата си детски ще пазим
              скъп спомен за школските дни.

Светлее любимата сграда
от блеснали детски очи.
Във нея със вяра и радост
се раждат най-смели мечти.
И сякаш от Байлово идва
през времето Елин Пелин,
със бащина обич в очите
присяда на първия чин.

Припев: С пелинов дух несломим
             пак смело нагоре вървим.
             В сърцата си детски ще пазим
             скъп спомен за школските дни.

google7f266bf1c0ab0363.html